- Vücut Sanatı
- Vücut Sanatı Türleri
- Vücut Sanatının Yararları
- Vücut Sanatının Riskleri
- Bir Vücut Sanatçısı Kura çekmek
- Vücut Sanatı Sonrası Bakım
- II. Vücut Sanatının Türleri
- III. Vücut Sanatının Yararları
- IV. Vücut Sanatının Riskleri
- V. Bir Vücut Sanatçısı Kura çekmek
- VI. Vücut Sanatı Sonrası Bakım
- Vücut Sanatını Kaldırma
- VIII. Vücut Sanatının Hukuki Sorunları
- IX. Değişik Kültürlerde Vücut Sanatı
Vücut sanatı, yüzyıllardır uygulanan bir kendini anlatım etme biçimidir. Dövmelerden piercinglere ve yara izlerine kadar birçok biçim alabilir. Bu kitapta, vücut sanatının tarihini, değişik vücut sanatı türlerini, vücut sanatının faydalarını ve risklerini ve vücut sanatıyla alakalı yasal sorunları ele alıyoruz. Ek olarak, bir vücut sanatçısı seçme, vücut sanatı için bakım ve vücut sanatının çıkarılması hikayesinde ipuçları veriyoruz.
Vücut sanatı şahsi bir tercihtir ve bunu yapmanın doğru ya da yanlış bir yolu yoktur. Vücut sanatı yaptırmayı düşünüyorsanız, araştırmanızı yapmanızı ve bilgili bir karar vermenizi tavsiye ederiz.
Vücut Sanatı
Vücut sanatı, dünyanın dört bir tarafındaki kültürler tarafınca yüzyıllardır uygulanmaktadır. Vücut sanatının en eski kanıtı, insanların vücutlarını süslemek için dövme kullanmaya başladığı Neolitik döneme kadar uzanmaktadır. Antik Mısır’da dövmeler toplumsal statüyü, dini inançları ve askeri rütbeyi belirlemek için kullanılırdı. Hindistan’da dövmeler fena ruhlara karşı bir koruma biçimi olarak kullanılırdı. Ve Polinezya’da dövmeler güzellik ve erkekliğin bir işareti olarak kabul edilirdi.
Çağdaş dünyada vücut sanatı giderek daha popüler hale geldi. Günümüzde insanoğlu kendini anlatım etme, şahsi güçlenme ve dini ya da içsel inançlar şeklinde muhtelif nedenlerle dövme yaptırıyor.
Vücut Sanatı Türleri
Dövme, piercing, skarifikasyon ve markalama şeklinde birçok değişik vücut sanatı türü vardır. Dövmeler, mürekkebin cilde enjekte edilmesiyle açılan kalıcı tasarımlardır. Piercingler, çoğu zaman kulak memesi, burun ya da dudaklar yöntemiyle ciltte açılan deliklerdir. Skarifikasyon, ciltte kabarık yara izleri oluşturma sürecidir. Markalama, bir tasarımı cilde yakma sürecidir.
Vücut sanatı vücudun herhangi bir yerinde yapılabilir, sadece en popüler bölgelerden bazıları kollar, bacaklar, göğüs ve sırttır. Bir vücut sanatı tasarımının boyutu ve karmaşıklığı, ufak, bayağı tasarımlardan büyük, karmaşa parçalara kadar büyük seviyede değişebilir.
Vücut Sanatının Yararları
Vücut sanatının pek oldukça potansiyel faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Kendini anlatım etme
- Şahsi güçlendirme
- Ağrıdan kurtuluş
- Artan toplumsal statü
- Dini ya da içsel ehemmiyet
Vücut sanatı, kendinizi ve kişiliğinizi anlatım etmenin bir yolu olabilir. Ek olarak kendinizi güçlendirmenin ve kendi vücudunuzun kontrolünü ele geçirmenin bir yolu olabilir. Birtakım insanoğlu için vücut sanatı, fizyolojik ya da romantik ağrıdan kurtuluş sağlayabilir. Ve birtakım kültürlerde vücut sanatı, artan toplumsal statünün ya da dini ya da içsel önemin bir işareti olabilir.
Vücut Sanatının Riskleri
Vücut sanatıyla ilişkili birtakım potansiyel riskler vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Enfeksiyon
- Alerjik tepki
- Yara izi
- Ağrı
- Pişmanlık
Vücut sanatının risklerini en aza indirmek için önlemler almak önemlidir. Buna elit bir vücut sanatçısı kura çekmek, sanatçının bakım sonrası talimatlarını izlemek ve potansiyel risklerin bilincinde olmak dahildir.
Bir Vücut Sanatçısı Kura çekmek
Bir vücut sanatçısı seçerken, deneyimli, nitelikli ve itibarlı birini bulmak önemlidir. Ek olarak sanatçının stiliyle kolay olduğunuzdan ve seveceğiniz bir tasavvur yaratacağından güvenilir olduğunuzdan güvenilir olmalısınız.
Vücut sanatçısı seçerken dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan birtakım noktalar şunlardır:
- Tecrübe
- Nitelikler
- İtibar
- Yoldam
- Refah
Bölgenizdeki vücut sanatçılarını Google’da arayarak, arkadaşlarınıza öneri sorarak ya da internetteki dizinlere bakarak bulabilirsiniz.
Vücut Sanatı Sonrası Bakım
Enfeksiyon ve öteki komplikasyon riskini azaltmak için sanatçının bakım talimatlarını dikkatlice izlemek önemlidir.
Antet | Yanıt |
---|---|
Vücut sanatı | Vücut sanatı, dövme, piercing, yara izi ve dağlama şeklinde kalıcı ya da yarı kalıcı izlerle insan vücudunu süsleme uygulamasıdır. |
Dövme | Dövme, mürekkebin derinin dermis tabakasına enjekte edilmesiyle meydana getirilen kalıcı bir tasarımdır. |
Dövme sanatçısı | Dövme sanatçısı dövme icra eden kişiye denir. |
Dövme tasarımı | Dövme tasarımı, dövme için şablon olarak kullanılacak bir çizim ya da eskizdir. |
Dövme ilhamı | Dövme ilhamı sanat, müzik, tabiat ve şahsi deneyimler şeklinde muhtelif kaynaklardan gelebilir. |
II. Vücut Sanatının Türleri
Dövmeler, piercingler, skarifikasyon ve markalama şeklinde birçok değişik vücut sanatı türü vardır. Her vücut sanatı türünün kendine has bir zamanı ve anlamı vardır.
Dövmeler, mürekkebin cilde enjekte edilmesiyle açılan kalıcı tasarımlardır. Ufak ya da büyük olabilirler ve vücudun herhangi bir yerine yerleştirilebilirler. Dövmeler binlerce senedir var olmuştur ve birçok değişik kültürde bulunurlar.
Piercingler, çoğu zaman kulak memesi, burun ya da dudaklar yöntemiyle deride oluşturulan deliklerdir. Piercingler geçici ya da kalıcı olabilir ve metal, plastik ya da cam şeklinde muhtelif malzemelerden yapılabilir. Piercingler yüzyıllardır vardır ve çoğu zaman muayyen kültürler ya da alt kültürlerle ilişkilendirilir.
Skarifikasyon, dekoratif amaçlar için ciltte yara izi oluşturma işlemidir. Skarifikasyon, kesme, yakma ya da markalama şeklinde muhtelif şekillerde yapılabilir. Skarifikasyon çoğu zaman kabile kültürleriyle ilişkilendirilir, sadece Batı kültürlerinde de giderek daha popüler hale geliyor.
Markalama, bir tasarımın deriye yakılması sürecidir. Markalama çoğu zaman sığırlarla ilişkilendirilir, sadece bir vücut sanatı biçimi olarak da kullanılabilir. Markalama, kalıcı bir vücut sanatı biçimidir ve çoğu zaman dini ya da kültürel nedenlerle yapılır.
III. Vücut Sanatının Yararları
Vücut sanatının pek oldukça potansiyel faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Kendini anlatım etme
- Gövde pozitifliği
- Ağrı yönetimi
- Kültürel ya da içsel ehemmiyet
- Şahsi inkişaf
Vücut sanatı, insanların kendilerini ve bireyselliklerini anlatım etmelerinin bir yolu olabilir. Ek olarak, vücutlarını kutlamanın ve görünümleri hikayesinde daha özgüvenli hissetmenin bir yolu olabilir. Ayrıca, vücut sanatı, ağrıyı denetim dibine almak için kullanılabilir, ya ağrıdan bir dikkat dağıtma sağlayarak veya endorfin salınımını uyararak.
Birtakım insanoğlu için vücut sanatının derin bir kültürel ya da psikolojik önemi vardır. Atalarıyla bağ kurmanın ya da dini inançlarını onurlandırmanın bir yolu olabilir. Vücut sanatı ek olarak mezuniyet ya da evlilik şeklinde mühim hayat vakalarını işaretlemenin bir yolu olabilir.
En son, vücut sanatı şahsi gelişmenin bir deposu olabilir. Bireyin kendine meydan okumasının ve konfor alanının dışına çıkmasının bir yolu olabilir. Vücut sanatı ek olarak ferdin kendisi hakkındaki daha çok şey öğrenmesinin ve yaratıcılığını keşfetmesinin bir yolu olabilir.
IV. Vücut Sanatının Riskleri
Vücut sanatıyla ilişkili bir takım risk vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Enfeksiyon
- Alerjik tepki
- Yara izi
- Ağrı
- Dövmenin reddi
Bu riskleri en aza indirmek için elit bir vücut sanatçısını kura çekmek, dövme sonrası bakım talimatlarını takip etmek ve dövmenize itina imlemek önemlidir.
Dövmenizle alakalı enfeksiyon ya da alerjik tepki şeklinde herhangi bir mesele yaşarsanız, hemen doktora görünmeniz önemlidir.
V. Bir Vücut Sanatçısı Kura çekmek
Vücut sanatçısını seçerken aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey var.
- Sanatçının portföyü. Sanatçının portföyüne göz atarak emek verme tarzını ve dövmelerinin standardını görün.
- Sanatçının deneyimi. Sanatçı ne kadar zamandır çalışıyor? Ne tür bir deneyime haiz?
- Sanatçının itibarı. Başkalarının sanatçı hakkındaki söyleyecek iyi şeyleri var mı?
- Sanatçının fiyat aralığı. Sanatçı eseri için ne kadar ücret istek ediyor?
- Sanatçının müsaitliği. Sanatçı dövmeniz üstünde çalışmak için ne süre uygun?
Bütün bu faktörleri göz önünde bulundurduğunuzda, hangi vücut sanatçısının sizin için doğru olduğuna dair bilgili bir karar verebilirsiniz.
VI. Vücut Sanatı Sonrası Bakım
Dövmenin muntazam ve komplikasyonsuz bir halde iyileşmesini sağlamak için vücut sanatının ondan sonra bakım yapmak esastır. Aşağıdaki ipuçları yeni dövmenize muntazam bir halde bakmanıza destek olacaktır:
- Dövmenize dokunmadan ilkin ve sonrasında ellerinizi sudan geçirin.
- Dövmeye günde iki kere ince bir katman halinde antibakteriyel merhem sürün.
- İlk 24 saat dövmenizi bir bandaj ya da gazlı bezle kapalı tutun.
- İlk hafta dövmeyi su ile münasebet ettirmekten kaçının.
- Dövmenizdeki kabukları koparmayın ya da kaşımayın.
- Dövmeye sürtmeyecek bolca kıyafetler giyinin.
- İlk birkaç hafta dövmenizin direkt güneş ışığına maruz kalmasından kaçının.
- Dövmenizle alakalı herhangi bir endişeniz var ise dövme sanatçınıza başvurun.
Vücut Sanatını Kaldırma
Vücut sanatını çıkarmak karmaşa ve çoğu zaman zor bir işlemdir. Birçok değişik metot mevcuttur, sadece hiç bir yöntemin başarıya ulaşmış olacağı güvence değildir. Sizin için en iyi seçenek, haiz olduğunuz vücut sanatının türüne, dövmenin boyutuna ve cilt tipinize bağlı olacaktır.
Vücut sanatını çıkarmak için en yaygın yöntemlerden bazıları şunlardır:
- Lazer epilasyon
- Kimyasal uzaklaştırma
- Ameliyat
- Kazıma
- Dermabrazyon
Lazerle çıkarma, vücut sanatını çıkarmak için en yaygın yöntemdir. Dövmedeki pigmenti parçalamak için lazer kullanarak çalışır ve vücudun onu emmesini kolaylaştırır. Lazerle çıkarma, her türlü dövmeyi çıkarmak için müessir olabilir, sadece koyu, tek renkli dövmeleri çıkarmak için en etkilidir. Lazerle çıkarmanın dezavantajı pahalı ve acı verici olabilmesidir.
Kimyasal çıkarma, dövmedeki pigmenti parçalamak için kimyasal bir solüsyon kullanmayı ihtiva eder. Bu metot lazer çıkarmadan daha azca etkilidir, sadece daha azca maliyetlidir ve daha azca acı vericidir. Kimyasal çıkarma, ufak, aleni renkli dövmeleri çıkarmak için en etkilidir.
Ameliyat, vücut sanatını çıkarmak için son deva seçeneğidir. Dövmeli deriyi kesmeyi ve arkasından yarayı dikmeyi ihtiva eder. Ameliyat, vücut sanatını çıkarmak için en müessir yöntemdir, sadece bununla birlikte en pahalı ve en invaziv olanıdır.
Kazıma ve dermabrazyon, vücut sanatını çıkarmak için kullanılan mekanik yöntemlerdir. Cildin üst tabakasını çıkarmak için keskin bir nesne ya da dönen bir fırça kullanmayı ihtiva ederler. Bu yöntemler lazer ya da kimyasal çıkarma kadar müessir değildir, sadece daha azca maliyetlidir ve daha azca acı vericidir.
Vücut sanatını kaldırmanın en iyi yolu bir dermatolog ya da öteki nitelikli tıp uzmanlarıyla görüşmektir. Onlar sizin bireysel durumunuzu değerlendirebilecek ve en iyi fiil planını önerebileceklerdir.
VIII. Vücut Sanatının Hukuki Sorunları
Vücut sanatıyla alakalı olarak ortaya çıkabilecek bir takım yasal mesele vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Vücut sanatı hizmetlerini reddetme hakkı
- Vücut sanatını kaldırma hakkı
- Fikri mülkiyeti koruma hakkı
- Gizlilik hakkı
- İfade özgürlüğü hakkı
Vücut sanatı yaptırmadan ilkin bu yasal konuların bilincinde olmanız, vücudunuz ve haklarınız hakkındaki bilgili kararlar alabilmeniz açısından önemlidir.
IX. Değişik Kültürlerde Vücut Sanatı
Vücut sanatı, yüzyıllardır dünyanın dört bir tarafındaki kültürlerde uygulanmaktadır. Dini inançları, toplumsal statüyü ya da şahsi kimliği anlatım etmek için kullanılabilir. Birtakım kültürlerde, vücut sanatı bir geçiş ayini ya da mühim hayat vakalarını işaretlemenin bir yolu olarak kabul edilir.
Değişik kültürlerde bulunan en yaygın vücut sanatı türlerinden bazıları şunlardır:
- Dövmeler
- Kazıma
- Vücut piercingi
- Vücut boyama
- Kulak germe
- Dudak plakaları
- Boyun halkaları
- Genital modifikasyon
Vücut sanatının anlamı, bulunmuş olduğu kültüre bağlı olarak değişebilir. Birtakım kültürlerde vücut sanatı, psikolojik dünyayla irtibat kurmanın ya da fena ruhları uzaklaştırmanın bir yolu olarak görülür. Öteki kültürlerde vücut sanatı, toplumsal statüyü imlemek ya da evlilik ya da doğum şeklinde mühim hayat vakalarını işaretlemek için kullanılır.
Vücut sanatı bununla birlikte insanların bireyselliklerini ve şahsi kimliklerini anlatım etmelerinin bir yolu olabilir. Birtakım kültürlerde vücut sanatı bir kendini anlatım etme biçimi ve dünyaya kim olduğunuzu göstermenin bir yolu olarak görülür.
S: Vücut sanatının değişik türleri nedir?
A: Dövme, piercing, skarifikasyon ve markalama şeklinde birçok değişik vücut sanatı türü vardır. Her vücut sanatı türünün kendine has bir zamanı ve anlamı vardır.
S: Vücut sanatının yararları nedir?
A: Vücut sanatının kendini anlatım etme, şahsi güçlenme ve kültürel hüviyet şeklinde birçok faydası vardır. Vücut sanatı ek olarak hususi bir vakası ya da kişiyi anmanın bir yolu olabilir.
S: Vücut sanatının riskleri nedir?
A: Vücut sanatıyla ilişkili enfeksiyon, alerjik reaksiyonlar ve yara izi şeklinde birtakım riskler vardır. Bu riskleri en aza indirmek için araştırmanızı yapmanız ve elit bir vücut sanatçısı seçmeniz önemlidir.
0 Yorum