Blockchain Mavericks, blockchain teknolojisinin yaratıcı sanatlarda çığır açma ve işletmeler ile bireyler için daha emin çözümler yaratma potansiyelini inceleyen bir kitaptır.
Kitap, iki blockchain uzmanı William Mougayar ve Joanna Rutkowska tarafınca yazılmıştır. Mougayar bir teşebbüs sermayedarı ve blockchain teknolojisi hakkındaki birkaç kitabın yazarıdır. Rutkowska bir emniyet araştırmacısı ve kitabın yazarıdır Yazılım Iyi mi Kırılır.
Blockchain Mavericks, her biri blockchain teknolojisinin değişik bir yönünü inceleyen on parçaya ayrılmıştır. Bölümler şu benzer biçimde mevzuları kapsar:
- Blockchain’in zamanı
- Değişik blok zinciri türleri
- Blockchain teknolojisini kullanmanın yararları
- Blockchain teknolojisini kullanmanın zorlukları
- Blockchain teknolojisinin geleceği
Kitapta ek olarak blockchain teknolojisi alanında kabul edilen birkaç uzmanla meydana getirilen röportajlar da yer ediniyor. Bu röportajlar blockchain teknolojisinin potansiyeli ve karşılaşmış olduğu zorluklar hakkındaki kıymetli içgörüler sağlıyor.
Blockchain Mavericks, blockchain teknolojisine dair sağlam bir genel bakış elde eden kapsamlı ve iyi yazılmış bir kitaptır. Kitap, bu yeni teknoloji hakkındaki daha çok informasyon edinmek isteyen hepimiz için uygundur.
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Blok zinciri | Blok isminde olan, kriptografi kullanılarak birbirine bağlanan ve güvenliği sağlanan kayıtların devamlı büyüyen bir listesini tutan dağıtılmış bir muhasebe teknolojisi. |
Merkeziyetsizlik | Güç yahut otoritenin merkezi bir yerden yahut otoriteden uzağa dağıtılması. |
Yaratıcı sanatlar | Bilhassa görsel bir formda sanat üretmek için yaratıcılığın kullanılması. |
Emniyet | Zarar yahut tehlikeden korunma durumu. |
Teknoloji | Ilmi bilginin bilhassa sanayide ergonomik amaçlarla uygulanması. |
Blok zinciri
Blockchain, blok isminde olan devamlı büyüyen bir kayıt listesini tutmak için kullanılan dağıtılmış bir veritabanıdır. Her blok, bundan önceki bloğun kriptografik karmasını, bir süre damgasını ve muamele verilerini ihtiva eder. Blockchainler çoğu zaman, düğümler arası haberleşme ve yeni blokları doğrulamak için bir protokole topluca uyan eşler arası bir ağ tarafınca yönetilir. Kaydedildiğinde, herhangi bir muayyen bloktaki veriler, bütün sonraki blokların değiştirilmesi olmadan geriye dönük olarak değiştirilemez, bu da ağ çoğunluğunun işbirliğini gerektirir.
Blok zincirleri çoğu zaman dağıtılmış defterler olarak kullanılır, birden fazla konuma yayılmış ve tek bir mevcudiyet tarafınca denetim edilmeyen bir veritabanı türüdür. Bu, verilerin ağın çoğunluğunun ortaklaşa iş olmadan değiştirilememesi sebebiyle onları kurcalamaya dayanıklı ve emin hale getirir.
Blok zincirleri, kripto paralar, zeki sözleşmeler ve tedarik zinciri yönetimi dahil olmak suretiyle geniş bir tatbik yelpazesine haizdir. Ek olarak yeni dijital hüviyet ve oylama sistemleri kurmak için de kullanılmaktadır.
III. Merkeziyetsizlik
Merkeziyetsizlik, blok zinciri teknolojisinin temel bir özelliğidir. Blok zincirlerinin tek bir mevcudiyet tarafınca değil, dağıtılmış bir bilgisayar ağı tarafınca denetim edilmiş olduğu gerçeğini anlatım eder. Bu, hiç bir tek ferdin yahut kuruluşun blok zincirini denetim edemeyeceği ve sansüre ve sahtekarlığa karşı daha dirayetli olduğu anlama gelir.
Merkeziyetsizliğin birçok faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Arttırılmış emniyet: Tek bir hata noktası olmadığından, blok zincirleri geleneksel merkezi sistemlere kıyasla siber saldırılara karşı daha dirençlidir.
- Gelişmiş şeffaflık: Blockchain üstündeki bütün işlemler, gerçekliğini takip etmeyi ve doğrulamayı kolaylaştıran halka aleni bir deftere kaydedilir.
- Daha çok bereketlilik: Merkezi olmayan sistemler, işlemleri gerçekleştirmek için merkezi bir otoriteye gereksinim duymadıkları için merkezi sistemlerden daha bereketli olabilir.
Sadece merkeziyetsizliğin birtakım dezavantajları da vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Daha yavaş muamele hızları: Merkezi olmayan sistemler, yeni bloklar üstünde düşünce donanmasına varmak için daha çok muamele gücü gerektirdiğinden, merkezi sistemlere gore daha yavaş olabilir.
- Daha yüksek maliyetler: Merkezi olmayan sistemler, daha çok donanım ve enerji gerektirdiğinden, merkezi sistemlere gore işletilmesi daha pahalı olabilir.
- Daha azca ölçeklenebilirlik: Merkezi olmayan sistemler, saniyede yalnızca sınırı olan sayıda işlemi işleyebildiğinden, merkezi sistemlere gore daha azca ölçeklenebilir olabilir.
Genel hatlarıyla, merkeziyetsizlik, bir takım avantaj sunan sadece birtakım dezavantajları da bulunan blok zinciri teknolojisinin temel bir özelliğidir. Merkeziyetsizliğin muayyen avantajları ve dezavantajları, blok zinciri teknolojisinin muayyen uygulamasına bağlı olarak değişecektir.
IV. Kripto para birimi
Kripto para, kriptografi ile garanti dibine alınan ve sahtesinin yapılmasını yahut çift masraf yapılmasını zorlaştıran dijital yahut sanal bir para birimidir. Kripto paralar merkezi olmayan bir yapıya haizdir, şu demek oluyor ki hükümet yahut finansal kuruluş kontrolüne doğal olarak değildir.
İlk kripto para birimi 2009 senesinde yaratılan Bitcoin’di. O zamandan beri Ethereum, Litecoin ve Dogecoin de dahil olmak suretiyle binlerce başka kripto para birimi yaratıldı.
Kripto paralar çoğu zaman vurgunculuk için kullanılır, sadece mal ve hizmet satın almak için de kullanılabilir. Sadece kripto paraların ödemeler için kullanması oynaklıkları sebebiyle hala sınırlıdır.
Kripto paralar hala gelişiminin erken aşamalarındadır ve gelecekte iyi mi bir rol oynayacakları hemen hemen belli değildir. Sadece, para ve finansal işlemler ile alakalı fikir biçimimizi inkilap durumunda değişiklik yapma potansiyeline sahiptirler.
V. Yenilik
Blockchain teknolojisi, finans sektöründen tedarik zinciri yönetimine kadar birçok sektörde çığır açma potansiyeline haizdir. İşlemleri kovuşturmak için emin ve bozulmaya dayanıklı bir yol oluşturarak blockchain, maliyetleri düşürmeye, verimliliği artırmaya ve şeffaflığı iyileştirmeye destek olabilir.
Blockchain’in yenilik yapmak amacıyla kullanıldığı muayyen yollardan bazıları şunlardır:
- Finansal hizmetler: Blockchain, kripto paralar ve zeki sözleşmeler benzer biçimde yeni finansal ürün ve hizmetler kurmak için kullanılıyor.
- Tedarik zinciri yönetimi: Blockchain, mamüllerin özgün olduğu için ve bozulmadığından güvenli olmak için, mamüllerin menşe noktasından satış noktasına kadar izlenmesinde kullanılabilir.
- Esenlik: Blockchain, hasta kayıtlarının ve tıbbi bilgilerin emin ve bozulmaya dayanıklı bir halde depolanmasında kullanılabilir.
- Hükümet: Blockchain, daha bereketli ve saydam hükümet süreçleri kurmak için kullanılabilir.
Blockchain teknolojisinin potansiyeli fazlaca geniştir ve hemen hemen keşfedilmeye başlanmıştır. Giderek daha çok işletme ve müessese blockchain’i benimsedikçe, gelecek yıllarda bu hızla gelişen teknolojinin daha da yenilikçi uygulamalarını görmemiz muhtemeldir.
VI. Emniyet
Blockchain teknolojisi çoğu zaman geleneksel veri depolama ve değişiklik şekillerinden daha emin olarak lanse edilir. Bunun sebebi, blockchain’lerin merkezi olmamasıdır, şu demek oluyor ki bütün sistemi tehlikeye atabilecek tek bir arıza noktası yoktur. Ayrıca, blockchain’ler değiştirilemezdir, şu demek oluyor ki veriler blockchain’e eklendiğinde değiştirilemez yahut silinemez. Bu, blockchain’leri bir organizasyonun operasyonları için eleştiri olan verileri depolamanın fazlaca emin bir yolu haline getirir.
Sadece, blockchain teknolojisi emniyet risklerinden mahrum değildir. Potansiyel risklerden biri blockchain’lerin hacklenebilmesidir. Bir hacker blockchain’e erişim sağlayabilirse, potansiyel olarak verileri değiştirebilir yahut silebilir, hatta fonları çalabilir. Bir öteki risk ise blockchain’lerin kara para aklama yahut uyuşturucu kaçakçılığı benzer biçimde yasa dışı faaliyetleri kolaylaştırmak için kullanılabilmesidir.
Bu risklere karşın, blockchain teknolojisi hala veri depolamak için fazlaca emin bir yol olarak kabul edilmektedir. Sadece, eleştiri verileri depolamak için kullanmadan ilkin blockchain teknolojisiyle ilişkili potansiyel emniyet risklerinin bilincinde olmak önemlidir.
VII. Teknoloji
Blockchain teknolojisi, işlemleri emin ve saydam bir halde kaydetmek için kullanılan dağıtılmış bir defterdir. Merkezi olmayan bir sistemdir, şu demek oluyor ki onu denetim eden merkezi bir otorite yoktur. Bu, onu sahtekarlığa ve manipülasyona karşı dirayetli hale getirir.
Blockchain teknolojisi, finans, esenlik ve tedarik zinciri yönetimi dahil olmak suretiyle birçok sektörde çığır açma potansiyeline haizdir. İşlemlerin emin ve bozulmaya karşı dayanıklı kayıtlarını kurmak, varlıkları takip etmek ve kimlikleri doğrulamak için kullanılabilir.
Blockchain hala nispeten yeni bir teknolojidir, sadece hızla alaka görmektedir. Dijital ekonominin geleceğinde mühim bir rol alması beklenmektedir.
Blockchain’in Yararları
Blockchain teknolojisinin birçok potansiyel faydası bulunmaktadır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Merkeziyetsizlik: Blockchain merkeziyetsiz bir teknolojidir, şu demek oluyor ki tek bir mevcudiyet tarafınca denetim edilmez. Bu onu daha emin ve sansüre karşı dirayetli hale getirir.
- Şeffaflık: Blockchain’deki bütün işlemler kaydedilir ve hepimiz tarafınca görülebilir. Bu, dolandırıcılık yahut yolsuzluğun gerçekleşmesini daha zor hale getirir.
- Değiştirilemezlik: Bir muamele blok zincirine kaydedildiğinde, değiştirilemez yahut silinemez. Bu, verileri kaydetmenin emin ve bozulmaya karşı dayanıklı bir yolu olmasını sağlar.
- Ölçeklenebilirlik: Blockchain teknolojisi fazlaca sayıda işlemi yönetim edecek halde ölçeklenebilir. Bu, onu muhtelif uygulamalarda kullanıma müsait hale getirir.
- Maliyet etkinliği: Blockchain teknolojisi kullanması nispeten ucuzdur. Bu, verileri kaydetmenin ve işlemleri yürütmenin maliyet faal bir yolu olmasını sağlar.
Bunlar, blockchain teknolojisinin potansiyel yararlarından bir tek birkaçıdır. Teknoloji gelişmeye devam ettikçe, fazlaca muhtelif endüstriler üstünde daha da büyük bir etkiye haiz olması muhtemeldir.
IX. Blockchain’in Dezavantajları
Blockchain teknolojisi birçok avantaj sunarken, dikkate katılması ihtiyaç duyulan birtakım dezavantajları da vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Karmaşıklık: Blockchain teknolojisi karmaşıktır ve aşina olmayanlar için anlaşılması zor olabilir. Bu, blockchain tabanlı sistemlerin uygulanmasını ve kullanılmasını zorlaştırabilir.
- Maliyet: Blockchain teknolojisinin uygulanması ve kullanılması pahalı olabilir. Bunun sebebi, hususi donanım ve yazılıma duyulan gereksinim ve yeni blokların çıkarılmasıyla ilişkili yüksek enerji maliyetleridir.
- Ölçeklenebilirlik: Blockchain teknolojisi büyük ağlara ölçeklenirken yavaş ve verimsiz olabilir. Bunun sebebi, her yeni bloğun ağdaki bütün düğümler tarafınca doğrulanması gerektiğidir; bu da yeni muamele ekleme dönemini yavaşlatabilir.
- Emniyet: Blockchain teknolojisi emniyet ihlallerine karşı bağışık değildir. Blockchain’ler emin olacak halde tasarlanmış olsa da, emniyet açıkları bulunursa yeniden de saldırıya uğrayabilirler.
- Düzen: Blockchain teknolojisi hala gelişiminin erken aşamalarındadır ve bunun için net bir düzenleyici çerçeve yoktur. Bu, işletmelerin blockchain tabanlı sistemleri benimsemesini zorlaştırabilir.
Bu dezavantajlara karşın, blockchain teknolojisi hala fazlaca fazla potansiyeli olan ümit vadeden yeni bir teknolojidir. Teknoloji gelişmeye devam ettikçe, bu dezavantajların ele katılması ve blockchain’in daha yaygın olarak benimsenmesi muhtemeldir.
S: Blockchain nelerdir?
A: Blockchain, blok isminde olan devamlı büyüyen bir kayıt listesini tutmak için kullanılan dağıtılmış bir veritabanıdır. Her blok, önceki bloğun kriptografik bir karmasını, bir süre damgasını ve muamele verilerini ihtiva eder.
S: Blockchain’in yararları nedir?
A: Blockchain teknolojisinin pek fazlaca potansiyel faydası bulunmaktadır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Artırılmış emniyet
- Şeffaflık
- Değişmezlik
- Merkeziyetsizlik
S: Blockchain’in dezavantajları nedir?
A: Blockchain teknolojisinin birtakım potansiyel dezavantajları da bulunmaktadır, bunlar şunlardır:
- Karmaşıklık
- Ölçeklenebilirlik
- Maliyet
0 Yorum